Hyperbare zuurstoftherapie

Castle Craig Hospital was in 2008 de eerste verslavingskliniek in het Verenigd Koninkrijk die hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) introduceerde als complementaire behandeling voor alle patiënten.

Hyperbare zuurstoftherapie is een vorm van therapie waarbij patiënten via een masker 100% zuurstof toegediend krijgen in een ruime kamer met een andere luchtdruk. Het gevolg is dat het bloed van de patiënt meer zuurstof toegediend krijgt waardoor interne kwalen sneller kunnen genezen.

De zuurstofkamer biedt ruimte aan 18 mensen en is een van de grootste in Schotland.

Helpt zuurtoftherapie patiënten om van hun verslaving af te komen?

Alcohol- en drugsmisbruik heeft als gevolg dat er giftige stoffen het brein aantasten die het moeilijker maken om succesvol te herstellen. Door de hoeveelheid zuurstof in het bloed toe te laten nemen kunnen de periode dat deze giftige stoffen in het brein blijven verkorten en daarmee neemt de kans op een voorspoedig, snel en succesvol herstel ook toe.

Zuurstoftherapie heeft bewezen te helpen bij:

  • Het stimuleren van de eetlust (veel verslaafden hebben eetstoornissen – betere eetgewoontes zijn onderdeel van de behandeling tegen verslaving)
  • Het verbeteren van het slaappatroon (veel mensen met een verslaving hebben jarenlang niet goed geslapen – veel patiënten vinden het moeilijk om goed te slapen gedurende de detoxificatie)
  • Het herstel van de lichamelijke schade als gevolg van verslaving – lichaamsweefsel herstelt door het hoge volume aan zuurstof waardoor ook beschadigde cellen weer geactiveerd worden. Daarnaast zorgt de hoge druk in de cabine voor een afname aan zwellingen en ontstekingen;
  • Het genezen van beschadigingen aan lever en brein – door meer zuurstof aan deze organen toe te dienen, worden nieuwe bloedvaten opgebouwd die de schade kunnen repareren.

Speciaal opgeleide professionals houden toezicht tijdens iedere zuurstoftherapie.

Meer informatie over zuurstoftherapie

Meer informatie valt te bekijken in onze video over zuurstoftherapie.