Behandeling voor trauma

Behandeling en trauma

Een veel voorkomende onderliggende oorzaak voor de ontwikkeling van een verslaving is een traumatische ervaring. Sommige mensen lijden aan (psychologische) pijn veroorzaakt door een of meerdere traumatische gebeurtenissen en beginnen met het gebruik van drank en/ of drugs als middel om deze pijn te verlichting. Dit fenomeen noemen we ‘zelfmedicatie’. Een trauma is niet een onderwerp dat in een dagelijks of zelfs therapeutisch gesprek snel zal worden gedeeld, maar kan een belangrijke invloed hebben op de behandeling. De relatie tussen verslaving en traumatische reacties is vaak erg ingewikkeld en kan niet enkelvoudig worden aangepakt. Door deze problemen onbehandeld te laten, wordt de kans op een terugval aanzienlijk vergroot. Er moet dus voldoende aandacht voor beide zijn gedurende de behandeling.

Een grote verscheidenheid aan gebeurtenissen kunnen worden ervaren als traumatisch. De reacties hierop hebben verschillende en soms zeer negatieve gevolgen voor de persoon. Deze gevolgen zijn vaak zo negatief, dat ze het therapeutische proces alsmede de behandeling volledig kunnen blokkeren. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om trauma’s, vaak verpakt in de diagnose posttraumatische stressstoornis (PTSS), succesvol te behandelen. Ook zijn er mogelijkheden om mensen verder helpen in hun persoonlijke welzijn en langdurig herstel van een verslaving.

Traumatherapie in groepssessies

Een effectieve behandeling van traumatische ervaringen kan plaatsvinden in een groep. Door deel te nemen aan een zogenaamde traumagroep leren patienten technieken om deze ervaringen beter te verdragen waardoor de mogelijkheid ontstaat tot het succesvol verwerken van de traumatische ervaring. Na het een succesvolle verwerking van traumatische ervaringen, vaak met behulp van EMDR, nemen de klachten af en stelt het patiënten in staat een langdurig te herstellen van verslaving.

Individuele therapie

Er wordt individuele therapie aangeboden waar aandacht wordt besteed aan traumatische ervaringen. Deze therapie wordt gegeven door zeer ervaren behandelaren die jaren gespecialiseerde training hebben ondergaan om succesvol met deze problemen om te kunnen gaan. Verschillende behandelvormen hebben bewezen succesvol te zijn in het behandelen van trauma’s en worden toegepast. Trauma gerichte cognitieve gedragstherapie (TFCBT), Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR), Trauma inoculation techniques (zoals Mindfullness en meditatie) worden allen toepast door onze therapeuten.

De voordelen van traumabehandeling

Zoals al eerder vermeld hebben trauma gerelateerde klachten en verslavingen een gecompliceerde relatie met elkaar. Hoewel een traumatisch ervaring soms aan de wieg kan staan van een verslaving door ‘zelfmedicatie’, zo kan de verslaving zich ook ontwikkelen als een primaire stoornis. Dit levert een meervoudige diagnose op voor het individu. Als de traumatische ervaringen behandeld zijn, hoeft dat nog niet te betekenen dat de verslaving behandeldis omdat behandeling van de verslaving een heel andere aanpak vereist. Het behandelen van enkel de verslaving kan de traumatische klachten weer aanwakkeren, waardoor de kans op een terugval aanzienlijk vergroot wordt. Volgens Castle Craig dienen we daarom beide problemen tegelijkertijd aan te pakken, onder intensieve behandeling van behandelaren en medici.