Methadon

Introductie

Methadon is een opiaat dat het effect van morfine nabootst en daarom wordt gebruikt als pijnstiller. Bij de behandeling van een verslaving aan drugs zoals heroïne wordt het als vervanger daarvoor gegeven.

Een korte geschiedenis

Methadon werd voor het eerst ontwikkeld in Duitsland aan het eind van de jaren ‘30 van de vorige eeuw nadat de toevoer van opium naar Nazi-Duitsland werd stilgelegd door de geallieerden. Na de Tweede Wereldoorlog werden de patenten en onderzoeksgegevens naar de VS gebracht om aldaar methadon te produceren. In 1947 werd het in Amerika aangeboden als een pijnstiller.

Vandaag de dag is misbruik van methadon een groot probleem. In de VS overlijden ongeveer 5000 mensen per jaar aan een overdosis. Ook in Schotland zijn de cijfers stuitend: 247 doden door een overdosis methadon tegenover 206 doden door een overdosis heroïne. In het Verenigd Koninkrijk wordt methadon aan meer dan een kwart miljoen mensen voorgeschreven.

De effecten van Methadon

De effecten van methadon komen overeen met die van morfine. Het grote verschil is dat de effecten van methadon veel langer aanhouden. Dit kan een verhoogd risico geven op overdosering en vervolgens overlijden. Hoewel methadon de hunkering naar andere opioïde drugs kan doen afnemen, kan de gebruiker juist verslaafd worden aan methadon.

Methadon wordt oraal toegediend om de ontwenningsverschijnselen van verslaafden draagbaarder te maken. Een hogere dosis methadon kan de euforische effecten van heroïne en soortgelijke drugs verminderen. Onder streng medisch toezicht kan methadon worden toegepast om het gebruik van opiaten langzamerhand te stoppen.

Ontwenningsverschijnselen bij methadon

Er zijn meerdere ontwenningsverschijnselen beschreven bij een verslaving aan methadon. Niet iedereen zal last hebben van alle symptomen maar vaak is er wel meer dan een symptoom aanwezig.

  • Psychologische en lichamelijke ontwenningsverschijnselen
  • Licht gevoel in het hoofd
  • Overmatig zweten
  • Depressie en angst
  • Zenuwachtig
  • Pijnen
  • Ongecontroleerd beven
  • Sterk verlangen (leidt vaak tot terugval)
  • Misselijk, diarree en overgeven
  • Verwijde pupillen

De ergste ontwenningsverschijnselen doen zich voor binnen de eerste 72 uur na het stoppen van het gebruik. Meestal duren de symptomen ongeveer een week, afhankelijk van de omvang van de verslaving.

Onderhoudstherapie van methadon

Van alle farmacotherapeutische behandelingen voor drugsverslaafde patiënten is de onderhoudstherapie met methadon het meest bestudeerd en zijn de meningen er over heel uiteenlopend. Oude studies beschrijven een afname in illegaal gebruik van opiaten, lagere kosten voor de maatschappij, met name door een vermindering in criminaliteit onder heroïne verslaafden. Het gebruik van methadon nam sterk toe in de jaren ‘80 toen het middel in veel landen werd voorgeschreven aan heroïneverslaafden als preventie van HIV/AIDS.

Het probleem van onderhoudstherapie met methadon

De onderhoudstherapie met methadon hoort slechts onder streng medisch toezicht te worden voorgeschreven. Gelijktijdig dienen ook psychologische therapieën gegeven te worden, gericht op het verminderen van de inname van opiaten. Helaas wordt methadon door de hoge kosten van poliklinische therapie vaak zonder de nodige begeleidende therapieën gegeven. Het enige contact wat veel patiënten hebben is met hun huisarts. Er worden vaak recepten uitgeschreven voor een langere tijdsduur en bovendien is in veel gevallen de kennis en ervaring van de huisarts niet toereikend om voldoende begeleiding te bieden.

Volgens een studie van Prof. Neil McKeganey, hoofdonderzoeker van het Centrum voor Onderzoek naar Drugsmisbruik van de Universiteit van Glasgow, herstelt slechts 3.4% van de drugsverslaafden in Schotland, door toepassing van methadon.

Bijwerkingen van methadon

Het gebruik van methadon kent veel soorten bijwerken waaronder slaperigheid, slap gevoel, misselijkheid, slapeloosheid, jeuk, verlies van eetlust, buienwisseling, huiduitslag, moeite met plassen en hoofdpijn. In hogere doseringen kan het een ademdepressie veroorzaken, onregelmatige hartslag en uiteindelijk dood.

Methadon Detoxificatie bij Castle Craig

Er is geen medische behandeling voor de ontwenningsverschijnselen van een methadonverslaving, alleen medische ondersteuning van het individu om veilig door het zware proces heen te komen. Het is vanwege de onthoudingsverschijnselen zeer aan te raden om  in een professionele zorgomgeving het proces van detoxificatie na een methadonverslaving te doorgaan. De kans op een terugval is beduidend groter wanneer een individu dit zonder begeleidende hulp wil doen.

Veel patiënten komen bij Castle Craig met een methadonverslaving en veel van hen zijn al jarenlang verslaafd. Het is ontzettend moeilijk om van een methadonverslaving te herstellen en het detoxificatie proces kan wel maanden duren. Bij Castle Craig maken we gebruik van buprenorphine in het detoxproces.

Kijk op de pagina over Castle Craig voor een overzicht van de verschillende behandelprogramma’s waarmee we een methadonverslaving behandelen.

Bronnen

castlecraig.co.uk

forensictoxicologyconsultant.com

michaelshouse.com