Inzicht in detoxificatie en detox
De informatie op deze pagina is bedoeld voor mensen die een verder inzicht willen verkrijgen in het ontwenningsproces gedurende de eerste fase van klinische behandeling in onze kliniek in Schotland.
Ons doel, tijdens deze fase van behandeling, is om patiënten zo spoedig, comfortabel en veilig mogelijk tot complete onthouding van verslavende middelen te laten komen. Het detoxificatie proces kan levensgevaarlijk zijn wanneer het niet correct wordt uitgevoerd en gemonitord. Indien nodig schrijven we dan ook ondersteunde medicatie toe om ervoor te zorgen dat het proces op een medische verantwoorde manier verloopt en om de ontwenningsverschijnselen voor de patiënt te controleren en zo aangenaam mogelijk te maken. De dosering van ‘ondersteunende’ medicatie wordt geleidelijk aan afgebouwd tot dat de patiënt volledig vrij is van verslavende middelen. Om naar een presentatie over ons detoxificatie proces te kijken klik hier voor een korte video met onze hoofdverpleegster.
Wanneer men langdurig verslaafd is aan alcohol en/of drugs kan het gevaarlijk zijn om zonder enige vorm van medische begeleiding te stoppen met gebruiken, in sommige gevallen kan het stoppen met het gebruik van verslavende middelen zonder medische begeleiding zelfs tot ernstige medische gevolgen leiden. Het zonder begeleiding en abrupt stoppen staat bekend als het fenomeen ‘cold turkey’ en de ontwenningsverschijnselen kunnen tot ernstige medische klachten leiden.
Ontwenningsverschijnselen van alcohol
Een persoon die dagelijks meer dan een fles sterke drank drinkt kan overlijden wanneer hij of zij plotseling stopt met drinken. Het ontgiften van alcohol moet daarom nauwkeurig en professioneel begeleid worden in een klinische omgeving. Slapeloosheid, misselijkheid, rillingen, spierkrampen, overmatig transpireren, hunkeringen (craving) en lichte angstaanvallen zijn veel voorkomende milde ontwenningsverschijnselen wanneer men stopt met drinken. Ernstige ontwenningsverschijnselen zijn: hallucineren, hartfalen, een epileptische aanvallen (seizures) of een delirium.
Ontwenningsverschijnselen van drugs
Afhankelijk van het middel dat men gebruikt variëren de ontwenningsverschijnselen bij het afkicken van drugs. Rusteloosheid, hunkeringen (cravings), krampen, spierpijn, pijn in de botten, slapeloosheid, geïrriteerdheid, depressie, een toegenomen hartslag, hallucinaties, diarree en overgeven.
Detoxificatie van Alcohol
De duur van het ontwenningsproces van alcohol verschilt per persoon en is afhankelijk van de hoeveelheid alcohol men gebruikt. Doorgaans duurt het tussen de drie en zeven dagen voordat de patiënt geheel ontgift is van alcohol. Normaal gesproken gebruiken we het medicijn ‘Chlordiazepoxide’ voor het ontgiften van alcohol, deze medicatie verzacht de ontwenningsverschijnselen en vermindert de kans op spierkrampen. Geleidelijk aan verlagen we de dosering zodat het ontwenningsproces zo soepel mogelijk verloopt. Gewoonlijk schrijven we een vitaminepreparaat voor om het proces te ondersteunen. Daarnaast worden mogelijke complicaties voortdurend gemonitord en indien nodig direct behandeld.
Detoxificatie van drugs
De duur van het ontwenningsproces van drugs is afhankelijk van welk type en de hoeveelheid drugs men heeft gebruikt en kan daarom verschillen van een week tot zes weken. Het ontgiften van middelen zoals benzodiazepines kan een langere tijd in beslag nemen. We bieden een aangepast ontwenningsprogramma voor het ontgiften van heroïne en methadon waarbij we doorgaans het middel ‘Subutex’ voorschrijven om de ontwenningsverschijnselen zoveel mogelijk te reduceren. De dosering van ‘Subutex’ wordt geleidelijk aan verlaagd zodat het ontwenningsproces zo veilig en comfortabel mogelijk verloopt.
Goede zorg tijdens het detoxificatieproces
Patiënten voelen zich doorgaans angstig gedurende het detoxificatie proces, ook kunnen ze slaapproblemen ervaren. Onze patiënten worden dan ook 24 uur per dag gemonitord door ons gespecialiseerde medisch team. Onze dokters en verpleegsters zijn 24 uur per dag oproepbaar om ervoor te zorgen dat onze patiënten op een zo aangenaam mogelijke manier weer nuchter kunnen worden.
Het starten van de individuele behandeling
De voorgeschreven medicatie gedurende het detoxificatieproces kan mogelijk de hunkeringen verminderen, maar niet compleet wegnemen. Het is daarom belangrijk dat patiënten zo spoedig mogelijk aan de individuele behandeling deelnemen. Dit is het moment waarop het herstel proces daadwerkelijk begint. Sommige patiënten hebben al een detoxificatieprogramma doorlopen bij aanvang van opname en nemen daarom direct deel aan het individuele programma nadat ze medisch zijn onderzocht.