Een verslaving beïnvloedt alle aspecten van het dagelijks leven

Een verslaving heeft negatieve gevolgen voor de lichamelijke, psychologische, sociale en spirituele gesteldheid van de persoon.
Alcohol en drugs brengen fysieke schade toe aan het lichaam. Alcohol en drugs veroorzaken zware en uiteenlopende ontwenningsverschijnselen wanneer personen met een verslaving onthouden worden van het middel. Deze verschijnselen vereisen lichamelijke detoxificatie en medische verzorging.
De psychologische gevolgen van een verslaving zijn vaak merkbaar door aanwezigheid van gevoelens van minderwaardigheid, machteloosheid, angst, wrok, schuld en schaamte.
Op sociaal gebied beïnvloedt een verslaving personen zodanig dat ze hun verantwoordelijkheden verwaarlozen. Ze komen bijvoorbeeld vaak afspraken niet na, trekken zich terug in een sociaal isolement en verwaarlozen hun persoonlijke verzorging.

Een verslaving heeft de kracht om de levensbeschouwing (spiritualiteit) van mensen aan te tasten. Zo voelen mensen met een verslaving zich vaak erg leeg en/of incompleet. De behoefte aan zingeving en bestaansrecht kan in deze gevallen alleen worden behartigd door hulp van een bron van buitenaf. Het 12-Stappenplan dat we gebruiken bij Castle Craig erkent deze behoefte van herstellende personen met een verslaving. Door een ‘hogere macht’ te vinden die deze onstane spirituele leegte invult helpen we mensen met het herontdekken van deze ‘hogere macht’. De zoektocht en het vinden van een ‘hogere macht’ is een zeer persoonlijke proces en is niet afhankelijk van religieuze overtuigingen. Iemands ‘hogere macht’ kan van volledige niet-religieuze aard zijn.