Amfetaminen (speed)

Introductie

De term “amfetamine” is een algemene benaming voor een groep chemische stimuli. Amfetaminen worden al sinds 1880 synthetisch geproduceerd. In eerste instantie werden amfetaminen gebruikt als middel om verkoudheid tegen te gaan, om gewicht mee te verliezen en om mensen te helpen wakker te blijven.

Na de ontdekking van amfetaminen is het middel in iedere oorlog voorgeschreven aan soldaten. In 1965 werd duidelijk dat amfetamine een sterke verslavende werking heeft, waardoor de Amerikaanse overheid besloten had de verkrijgbaarheid van amfetaminen moeilijker te maken. Nog steeds worden amfetaminen voorgeschreven door officiële gezondheidszorginstanties, maar ook op de zwarte markt is er een welig tierende handel. De amfetaminen op de zwarte markt zijn op illegale manier geproduceerd.

Effecten van amfetamine

Amfetaminen staan bekend als “uppers” , “speed” en “pep”. Amfetaminen verhogen de snelheid waarmee lichaam en hersenen met elkaar communiceren. Sommige vormen van amfetamine worden voorgeschreven door artsen om ADHD en narcolepsie (aandoening waarbij een persoon een niet te controleren drang om te slapen heeft) te behandelen.

Stimuli zoals amfetamine worden door gebruikers gebruikt om beter te presteren. Ze worden ook recreatief gebruikt (om high te worden). Verder onderdrukken amfetaminen de eetlust (waardoor gebruikers gewicht verliezen), neemt de alertheid toe en eventuele slaperigheid af. Ook verbetert amfetamine de focus en concentratie van de gebruiker. De euforische effecten van stimuli nemen toe wanneer de pillen worden fijngehakt en vervolgens worden gesnoven of geïnjecteerd. Sommige gebruikers laten de pillen oplossen in water en injecteren de mix. Er zijn complicaties mogelijk bij deze methode, omdat sommige bestanddelen van deze chemische en illegale pillen simpelweg niet kunnen oplossen en daarom de bloedvaten kunnen blokkeren.

Tekenen van amfetaminemisbruik

Alle stimuli hebben de werking die ze hebben omdat het dopamine niveau in het brein toeneemt. Dopamine is een neurotransmitter (een stof in de hersenen) die wordt geassocieerd met plezier en beloning. Het therapeutische, medisch gewenste effect van stimuli wordt bereikt door  de dopamine geleidelijk toe te laten nemen, op dezelfde wijze dat dopamine door het brein wordt geproduceerd. De doses die worden voorgeschreven door artsen beginnen laag en nemen langzaam toe totdat het medisch gewenste effect is bereikt. Wanneer stimuli worden genomen in andere, hogere doses dan voorgeschreven, kunnen amfetaminen op een ongecontroleerd snelle wijze de dopamine hoeveelheid in het brein laten toenemen. Het gevolg is dat de communicatie tussen de hersencellen wordt verstoord, een tijdelijk gevoel van euforie opkomt en dat het risico op verslaving toeneemt.

Amfetaminen hebben effect op het brein, het hart, de longen en andere organen. Gebruikers van amfetaminen voelen toegenomen alertheid, rusteloosheid en in sommige gevallen een onrealistisch gevoel van kracht en euforie. De lichamelijk merkbare effecten zijn: een toegenomen snelheid van ademhalen, een versnelde hartslag, een toegenomen bloeddruk, verwijde pupillen, verkrampte kaken en verminderde eetlust. Deze effecten duren zes uur en in sommige gevallen zelfs nog langer.

Hogere dosering van amfetamine kan resulteren in koorts, zweten, hoofdpijn, vertroebelde blik en duizeligheid. Een zeer hoge dosering(overdosis) kan resulteren in een onregelmatige hartslag, pijn op de borst, coördinatieverlies, flauwvallen, hoge koorts, hartfalen, hartaanvallen en zelfs de dood wanneer bloedvaten in het brein openbarsten (hersenbloeding).

Andere tekenen van  misbruik van amfetaminen zijn agressie, stemmingswisselingen, geïrriteerdheid, slaapproblemen en verslaving. Een ander symptoom van misbruik op de lange termijn is dysthymia, dit is een psychische stoornis die chronische gevoelens van matige depressie en geïrriteerdheid als tekenen heeft.

Andere symptomen zijn bijvoorbeeld eet- en slaapstoornissen, vermoeidheid en loomheid.

Gezondheidsrisco’s

Amfetamine zorgt voor een toename in bloeddruk, hartslag, lichaamstemperatuur en een afnamebehoefte voor slaap en eetlust (wat tot ondervoeding kan leiden). Herhaaldelijk gebruik kan leiden tot gevoelens van vijandigheid en paranoia. In hoge dosering kan amfetamine ernstige hart- en vaatziekten veroorzaken, zoals een hartaanval of hersenbloeding.

Een van de meest gevaarlijke aspecten van amfetamine gebruik is het risico om er verslaafd aan te raken.

Langdurig gebruik van amfetamine kan leiden tot psychotische symptomen, agressief of gewelddadig gedrag en beroertes. Door het afnemen van de eetlust kunnen er ook tekorten ontstaan aan belangrijke voedingstoffen , zoals eiwitten, wat een toegenomen kans op ziekte met zich meebrengt. De kans op ziekte wordt nog verder verhoogd door het gebrek aan nachtrust en het leven in een veelal ongezonde omgeving.  Gebruikers die amfetamine injecteren riskeren hepatitis, aids en geblokkeerde bloedvaten, wat kan leiden tot nier- en longproblemen en hartaanvallen.

Effecten van amfetaminen in de periode na het gebruik

Nadat de effecten van amfetaminen zijn uitgewerkt, merken gebruikers vaak dat ze totaal uitgeput zijn, moeite hebben met slapen, enorme honger hebben en zeer neerslachtig zijn. Deze ontwenningsverschijnselen verdwijnen na een aantal dagen, maar bij sommige mensen duurt het weken voordat die verschijnselen verdwenen zijn. Het kan heel lang duren (zes maanden tot een jaar) voordat het lichaam weer helemaal is hersteld en alle tekorten heeft aangevuld en weer normaal kan functioneren.

Langetermijn effecten van amfetaminemisbruik

 • Het nemen van amfetaminen leidt op termijn tot:
 • Toxische psychose
 • Fysiologische en gedragsstoornissen
 • Duizeligheid
 • Hartkloppingen
 • Moeilijkheden met ademhaling
 • Stemmingswisselingen
 • Vermoeidheid of verzwaktheid
 • Hartritmestoornissen
 • Beroertes, coma, de dood
 • Zweren
 • Ondervoeding
 • Huidziektes
 • Vitaminetekorten
 • Bleke huid
 • Coördinatieverlies en flauwvallen

Behandeling van amfetamineverslaving bij Castle Craig

Bij Castle Craig behandelen we patiënten met amfetamineverslaving zowel klinisch als ambulant. we helpen patiënten eerst door het detoxificatieproces en zetten hun herstel in gang met een persoonlijk behandelplan.

Op onze pagina ‘Onze Verslavingszorg’ vindt u daar meer informatie over.