Barbituraten of barbs

Introductie

Barbituraten zijn een kalmeringsmiddel die voorgeschreven wordt aan mensen met een slaapstoornis of mentale problemen waardoor ze gekalmeerd moeten worden voordat ze gaan slapen. Ze werken als remmend/dempend op het centrale zenuwstelsel. Een van de oudste vormen van dit middel werden al begin twintigste eeuw voorgeschreven in de medische wereld. Dit nam pas rond 1960 af, toen mensen erachter kwamen dat het middel een verslavend effect had. Tot die tijd werd het gezien als een zeer effectief middel tegen angst, slapeloosheid en epilepsie.

Kort na het verstrekken van barbituraten, werd het middel in veel gevallen door de gebruikers misbruikt, voornamelijk om angst te verminderen of om bijwerkingen van andere vormen van drugs tegen te gaan. Barbituraten zijn een gevaarlijk middel om te gebruiken, vanwege het belang van de juiste dosering, die vaak lastig te bepalen is. Iets te veel kan al leiden tot coma of dood. Daarnaast zijn de ontwenningsverschijnselen van het middelen levensgevaarlijk, waardoor de gebruiker bijna gedwongen wordt om door te gaan met inname.

Synoniemen voor barbituraten zijn: tuinal, seconal, numbutal, barbs, downers, blues, reds, sekkies, slaap pillen, amytal, senoal, goof balls en kerstbomen.

Het gebruik en misbruik van Barbituraten

Barbituraten worden meestal ingenomen als pil of geïnjecteerd. Deze middelen worden vaak misbruikt als een vervanger voor alcohol en veroorzaakt een gevoel van euforie en relaxatie. Op straat worden ze vaak ook gebruikt als compensatie voor cocaïne, amphetamines en crystal meth.

Barbituraten worden in de medische wereld voor:

  • narcoses
  • als geneesmiddel tegen epilepsie
  • kalmeren van patiënten en als slaapmiddel
  • Signalen van Barbituraten Misbruik

Mensen die verslaafd zijn aan deze middelen hebben vaak de volgende symptomen: voortdurend vallen, gekneusde benen, overmatig nervositeit, trillen, hoog gevoelig voor geluiden, rusteloosheid, zweten, hallucinaties en slapeloosheid.

Het effect van barbituraten kan vier tot zestien uur en soms langer duren.

In lage dosering hebben deze middelen een kalmerende en verdovende werking. Toegenomen dosering heeft een hypnotiserend en slaapwekkend effect, in nog grotere dosering kan het middel werken tegen stuiptrekkingen en heeft het een narcotiserende werking.Hoge dosering van barbituraten kunnen het zenuw- en spierstelsel dempen en de zuurstoftoevoer naar lichaamscellen, dit is erg gevaarlijk voor de gezondheid.

Korte termijn effecten van barbituraten zijn: verstoorde spraak, kortademigheid, gevoel van slapheid, vermoeidheid, desoriëntatie, gebrek aan coördinatie, vergrote pupillen, verslechterd beoordelingsvermogen, prikkelbaarheid, milde euforie, gebrek aan remming en duizeligheid.

Lange termijn effecten van barbituraten zijn: Chronische vermoeidheid, problemen met coördinatie, problemen in het gezichtsveld, duizeligheid, trage reflexen, seksuele incompetentie, ademhalingsstoornissen.

Gezondheidsrisico’s

In hoge dosering kunnen hebben barbituraten een remmend effect op het ademhalingssysteem van het lichaam, in geval over overdosering kan dit zelfs leiden tot het algeheel stoppen van de ademhaling met als gevolg het overlijden aan een infarct.

Een van de grootste risico’s van het gebruik van deze middelen is dat het verschil in dosering tussen lichte klachten en overlijden erg klein kunnen zijn. In de medische wereld wordt dit verschil vastgelegd als ‘narrow therapeutic index’. Een normale dosering licht erg dicht aan tegen de hoeveelheid die als overdosis beschouwd mag worden, dit kan soms het verschil van enkele tabletten al zijn.

Daarnaast hebben deze middelen ook de mogelijkheid een lichamelijke afhankelijkheid te creëren door hun werking op de hersenen. Dagelijks gebruik voor een langere periode dan een maand is voldoende voor het ontwikkelen van een lichamelijke afhankelijkheid, die ernstige ontwenningsverschijnselen tot gevolg hebben indien inname van het middel gestopt wordt.

Langdurig gebruik van barbituraten heeft verder nog als gevolg dat het de kans vergroot op het ontwikkelen van een longontsteking of chronische bronchitis. De psychiatrische gevolgen variëren van extreme stemmingswisselingen tot geheugenstoornissen, slaapstoornissen en chronische vermoeidheid.

Ontwenningsverschijnselen

Acuut stoppen met inname van het middel na opbouw van afhankelijkheid kan ontwenningsverschijnselen tot gevolg hebben. Deze verschijnselen zijn: prikkelbaarheid, nervositeit, delirium, slapeloosheid, flauwvallen, misselijkheid, onvrijwillige bewegingen in ledermaten, tremors, hoge bloeddruk, zweten, toevallen, spierpijn, verwardheid en hallucinaties. Doordat barbituraten een remmende werking hebben op de droomslaap (REM slaap), kunnen toegenomen nachtmerries, slapeloosheid en levendig dromen ook gevolgen zijn.

Verslaving aan barbituraten en behandeling

Iemand die een overdosis heeft toegediend (gekregen) moet direct naar de spoedeisende hulp gebracht worden voor behandeling. Nadat de directe bedreiging weg is, is het belangrijk dat u zo spoedig mogelijk hulp zoekt bij een gespecialiseerde instelling voor een behandeling of klinische opname.

Bekijk onze pagina over behandelingen voor volledig aanbod van behandelingen bij Castle Craig Nederland.

Bronnen:

recoveryroadmap.org

news-medical.net

emedicinehealth.com

factsaboutbarbiturates.blogspot.com