Extended Care Unit (ECU)

Na de intensieve behandeling in onze ‘Intensive Treatment Unit’ (ITU) adviseren we onze patiënten om de behandeling voort te zetten in onze ‘Extended Care Unit’ (ECU). Het verblijf in de ECU dient als de volgende halte in het herstelproces. De ECU moet beschouwd worden als een voortzetting van de behandeling in Castle Craig Hospital De geleerde lessen in de ITU worden in de ECU verankerd in de levensstijl van de patiënt. Elke dag die een patiënt langer doorbrengt in de ECU vergroot de kans op langdurig herstel.

De lengte van het verblijf in ECU varieert van enige weken tot enige maanden en is afhankelijk van persoonlijke factoren vastgelegd in het behandelplan.

Een voortgezette behandeling in ECU wordt sterk aangeraden door Castle Craig voor patiënten met een langere voorgeschiedenis van misbruik of afhankelijkheid van alcohol en/of drugs, en voor patiënten een meervoudig of complex psychiatrisch beeld zoals een eetstoornis, meerdere verslavingen, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en/of een stemmingsstoornis. De ECU biedt daarnaast tevens de kans aan patiënten om meer bekend te raken met het 12-stappenmodel waarop het behandelmodel van Castle Craig is gebaseerd.

In de ECU wordt de behandeling toegepast met het 12-stappenmodel als leidraad. In deze periode is er extra aandacht voor complexe ziektebeelden en onopgeloste problemen van de patiënt. Het einddoel van behandeling in ECU is terugvalpreventie, daarom we focussen we op het aanleren van sociale vaardigheden, assertiviteit en mentale weerbaarheid tegen de verslaving.

De voortgezette behandeling is voor iedere patiënt zeer waardevol. Het helpt patiënten om zich voor te bereiden op een terugkeer in de Nederlandse maatschappij en verkleint de kans op een terugval in de verslaving.

De Extended Care Unit is gescheiden van de Intensive Treatment Unit

De ‘Extended Care Unit’ bevindt zich op het landgoed van Castle Craig Hospital op slechts een paar minuten afstand van het kasteel. De ECU bestaat uit meerdere gebouwen met een- en tweepersoonskamers, waarvan de meeste over een eigen badkamer beschikken en er is een gemeenschappelijke woonkamer. Er zijn kleine keukens met bijbehorende zitkamers, voorzien van televisie en internetverbinding. De ECU beschikt onder meer over een volledig ingerichte fitnessruimte met een fysiotherapeut en personal trainers.

Behandel uitkomsten verbeteren met behulp van Extended Care

Het is bewezen dat een langer verblijf en behandeling van een patiënt de kans vergroot op langdurig herstel. Onze psychiater beveelt verlengde zorg aan gebaseerd op de persoonlijke behoeftes van de patient. Voordat patiënten naar verlengde zorg mogen, moeten ze eerst zes weken in de Intensive Treatment Unit doorbrengen.

Onze aanpak

Voordat de patiënt naar de Extended Care Unit gaat wordt hij/zij volledig geïnformeerd over de behandeling. Tijdens de behandeling in ECU voeren patiënten indien nodig gesprekken met een psychiater. De behandeling wordt verzorgd door ervaren therapeuten. De psychiater en therapeuten overleggen regelmatig over iedere individuele patiënt. Daarbij wordt het persoonlijk behandelplan als leidraad gebruikt.

U kunt hier extra informatie vinden over de specifieke behandelingen die toegepast worden binnen onze ‘Extended Care Unit’.