Verslaving: een behandelbare ziekte

Onze aanpak bij het behandelen van verslaving

Castle Craig benadert een alcohol- of drugsverslaving als een goed behandelbare ziekte, waarvan patiënten volledig kunnen herstellen. We zijn ervan overtuigd dat volledige onthouding van verslavende middelen hiervoor noodzakelijk is. Om dit te bereiken, worden patiënten intensief en individueel begeleid.

Het programma bestaat uit een combinatie van medische zorg, cognitieve gedragstherapie, het 12-stappen programma en andere gerenommeerde behandelmethodes. Op basis van de individuele behoeften van een patiënt wordt een behandelplan samengesteld waarin met alle aspecten van de verslaving rekening wordt gehouden. Naast specialistische- en groepstherapieën is er aandacht voor beweging, gezond eten en regelmaat.

Castle Craig helpt patiënten een nieuwe richting te geven aan hun leven en een duurzame toekomst op te bouwen zonder de verleidingen van alcohol of drugs. De deur gaat niet dicht na afloop van het programma: Castle Craig blijft betrokken bij patiënten voor de rest van hun leven.

Privacy

De privacy van de patiënt is één van de basisbeginselen van Castle Craig en wordt ten alle tijde gegarandeerd. Vertrouwelijkheid en integriteit helpen patiënten zich veilig te voelen en hun identiteit te beschermen.

Wat maakt onze behandeling succesvol?

Castle Craig staat garant voor een snelle opname van nieuwe patiënten. De intake kan plaatsvinden na verwijzing door een medisch specialist, een overheidsinstelling, familie of werkgevers, maar aanmelden kan ook op eigen initiatief.

Castle Craig werkt samen met huisartsen, klinieken en individuele therapeuten. Onze medische directie en de consulterende psychiater zijn eindverantwoordelijk voor nieuwe opnames en het samenstellen van een individueel behandelplan. Samen doen we er alles aan om een snelle en succesvolle opname te realiseren.

Hoe gaat het in zijn werk?

Wie contact opneemt met Castle Craig, komt meestal eerst terecht bij één van onze opnamecoördinatoren – Jillian Johnstone of Alison McDoughall. Zij zullen op verzoek van de psychiater een aantal vragen stellen om een goed beeld te krijgen van uw situatie. Ook zullen we vragen om relevante medische informatie van uw huisarts. Het is mogelijk dat de psychiater u zelf telefonisch wil spreken, of dat er aanvullende medische informatie nodig is.

Een intake voorafgaand aan een mogelijke opname kan plaats vinden bij Castle Craig in Schotland of op één van de kantoren in Nederland. Tijdens de eerste kennismaking zal de psychiater vaststellen of de medische conditie van de patiënt voldoende is voor een veilige opname. Hij zal kijken naar het gebruiksverleden van de patiënt, diens medicijngebruik, psychiatrische achtergrond en de behoefte aan detoxificatie.

De behandeling

Aan de hand van het intakegesprek en uw zorgvraag wordt er een behandelplan opgesteld. Er kan besloten worden tot een ambulante behandeling in Nederland of een klinische behandeling in Schotland.

Belangrijk: In Castle Craig Hospital in Schotland vindt er uitsluitend behandeling in het Engels plaats. De beheersing van deze taal is noodzakelijk om te worden toegelaten.

Castle Craig maakt onderscheid tussen een eerste, intensieve zorg fase, de zogenaamde Intensive Care Unit, en de vervolgbehandelingen van de Extended Care Unit. De intensieve fase, waarbij aan de patiënt 24 uur per dag zorg wordt verleend, neemt ongeveer zes weken in beslag. Hierna kan de behandeling tot zes maanden worden verlengd. Als de patiënt al in een eerder stadium een soortgelijk programma heeft afgerond en clean en sober is, kan een directe doorstroming naar de Extended Care Unit worden overwogen.

Opnametijden en data

Opnames vinden over het algemeen plaats op werkdagen tussen 9.00u en 15.00u – bij voorkeur op een maandag, dinsdag, woensdag of donderdag. Het is niet gebruikelijk, maar mocht daar een goede reden voor zijn, dan staat Castle Craig ook op zaterdag en zondag open voor nieuwe opnames.

In goed overleg wordt de opnamedatum van de patiënt bepaald. De meeste nieuwkomers arriveren op het vliegveld van Edinburgh, anderen komen per trein of worden opgehaald door onze chauffeur. Sommige patiënten worden gebracht door familieleden of andere relaties. Bij binnenkomst wordt de patiënt ontvangen door onze medische staf en gezien door de psychiater.

Opnames vanuit het buitenland

Patiënten van over de hele wereld zijn welkom bij Castle Craig. Mensen uit Nederland of België kunnen zich aanmelden voor ambulante zorg bij onze klinieken in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Engelssprekende expats zijn welkom om direct contact op te nemen met onze kliniek ik Schotland. Wij zijn 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, telefonisch te bereiken voor al uw vragen.

Ontslag

Patiënten die ontslagen worden uit Castle Craig zullen worden overgedragen aan de huisarts of andere verwijzende specialist.

Locatie

Castle Craig Hospital is gevestigd in een historisch herenhuis op een landgoed met twintig hectare grond, even ten zuiden van Edinburgh. Het vliegveld van Edinburgh ligt op veertig kilometer afstand.

Werkbezoek

Professionals uit de gezondheidszorg die geïnteresseerd zijn in het verwijzen van patiënten, zijn welkom om een bezoek te brengen aan onze residentiële ontwenningskliniek. Ook geven wij graag meer informatie over onze behandeling van alcoholisme, gok- of drugsverslavingen en ons uitgekiende behandelprogramma. Er zijn reguliere open dagen gedurende het jaar, maar indien gewenst kunnen er ook individuele afspraken gemaakt worden. De vrijdag heeft hiervoor de voorkeur. Castle Craig kan zorgen voor vervoer vanaf het vliegveld en, indien gewenst, een overnachtingsplek regelen.